Wat betekent het om op te groeien op een eiland? Wat betekent het om deel uit te maken van een eilandgemeenschap? Of welke gemeenschap dan ook. En is het vergelijkbaar met andere vragen over identiteit? Alle schrijvers die vanavond spreken verhouden zich op hun eigen manier tot dit thema. Samen onderzoeken we of we antwoorden kunnen vinden op universele vragen over identiteit.
Over deze avond
We openen de avond met een voordracht van Alara Adilow. Alara Adilow is een dichter en auteur van Somalische afkomst, woonachtig in Amsterdam. Ze studeert Rechtsgeleerdheid aan de OU en neemt deel aan een Public in Residence voor de queer- en transgemeenschap in Museum Arnhem. Ze publiceerde poëzie in onder andere De Gids, Het Liegend Konijn, De Revisor en Tirade. Ze maakte deel uit van het NOORDWOORD Poëzietalenttraject. In 2021 was ze gastschrijver bij tijdschrift nY. In april 2022 verscheen haar debuutbundel Mythen en stoplichten.
‘Het tij keert terwijl ik / probeer / te ontspannen in het zand. // Waar eindigt het water / en waar beginnen mijn dijen.’
Na een kort gesprek over de zoektocht van Adilow naar identiteit, bevragen we Lisa Weeda en Mariken Heitman over hetzelfde onderwerp. Weeda is een Nederlands-Oekraïense schrijver, literair programmamaker, scenarist, audiofan en virtual reality-regisseur. Ze werd uitgeroepen tot literair talent van het jaar 2022 in de Volkskrant. Tekst is altijd de basis van haar werk, maar vorm staat vrij. Oekraïne, het moederland van haar grootmoeder, staat vaak centraal in haar werk. Dat geldt zeker voor Aleksandra, haar debuutroman. Vragen over Weeda’s identiteit hebben te maken met de manier waarop ze schrijft. Ze draagt ook voor.
Mariken Heitmans werk gaat over de identiteit van de mens. Waar komen we vandaan? Zij onderzoekt in haar werk de oorsprong van de mens. In haar met de Libris Prijs bekroonde roman Wormmaan lezen we over Elke die na tegenslag op haar werk met een vergeten erwtenras naar een Waddeneiland vertrekt. Wormmaan is een ontroerende zoektocht inwaarts waarin dwergolifanten, erwten en de wording van een mens samenkomen.
In het werk van Jaap Robben staat ook het thema identiteit centraal. Zijn minutieus opgebouwde personages zorgen voor fictieve identiteit. Hoe onderzoek je de identiteit van personages? En waarom moest de hoofdpersoon van Birk op een eiland wonen? Weet Robben iets over eilandbewoners wat wij nog niet weten? Over zijn nieuwe roman Schemerleven werd in een recensie over het hoofdpersonage geschreven: ‘Robben weet het karakter van deze vrouw goed te treffen door kleine elementen die op het eerste gezicht wat vreemd zijn betekenis te geven later in het verhaal.’ Wederom ondergaat de schrijver een zoektocht naar de identiteit van zijn hoofdpersoon. Hoe doe je dat eigenlijk?
Een voordracht en kort gesprek met Sholeh Rezazadeh maakt de avond af. Sholeh Rezazadeh (1989) is schrijver en dichter. Ze kwam in 2015 vanuit Iran naar Nederland. Drie jaar na haar aankomst tekende ze een contract voor haar roman, De hemel is altijd paars. Hiermee haalde ze de longlist van de Libris Literatuurprijs. Haar werk is gepubliceerd onder de andere in NRC, De Gids, De Groene Amsterdammer, De Morgen, Awater en de Poëziekrant. Sholeh was te horen op NPO, VRT en festivals waaronder Crossing Border, ILFU, Brainwash, en Noorderzon. Deniz Kavafoglu begeleidt haar op de handpan.
Deze avond wordt muzikaal omlijst door singer, songwriter en pianowonder Kaspar (Wiebe Kaspers, 1990). Hij zoekt in zijn songs naar puurheid in melodie en harmonie, en een klein beetje magie in de tekst. Hij probeert zichzelf en de muzikanten waarmee hij werkt, uit te dagen om de luisteraar in vervoering te brengen. Voor deze gelegenheid neemt hij twee strijkers mee. De combinatie van zijn pure stemgeluid en de inhoud die hij legt in zijn liedjes, zorgt voor een authentiek, ambachtelijk en artistiek resultaat. Als zanger durft hij zich kwetsbaar op te stellen naar zijn publiek, en naar zichzelf. Met een nieuwsgierigheid naar wat er leeft in de wereld, tussen mensen, in de natuur, weet Kaspar zichzelf een spiegel voor te houden en eigen keuzes te maken.
De presentatie wordt verzorgd door Puck van Dijk. Tip: bekijk en bestel boeken van de genoemde schrijvers bij boekhandel Kolstein op Schierminnikoog.
> Meer Mariken Heitman: Natuur op 19 november, leesclub Wormmaan op 20 november
> Meer Lisa Weeda: leesclub Aleksandra op 19 november
> Meer Jaap Robben: Ode aan de verbeelding op 20 november
> Meer Sholeh Rezazadeh: Natuur op 18 november, leesclub De hemel is altijd paars op 19 november
> Meer Kaspar: Ode aan de verbeelding op 20 november
MMATL | Literair programma Identiteit
Zaterdag 19 november, 20:00 - 22:00 uur