Meet Me at the Lighthouse

9 – 12 november 2023 Schiermonnikoog

Literair programma | Natuur

18 Nov De Stag - Langestreek 23, 9166 LA Schiermonnikoog

Op Schiermonnikoog is de natuur nergens ver weg, altijd dichtbij. Zee, bos, duin, vogels. Schrijvers bezingen al lang de natuur. Personages uit romans of gedichten gaan er een relatie mee aan; ze onderzoeken de natuur. Of natuurbeschrijvingen dragen bij aan de verbeelding die een roman of gedicht kan oproepen. 

Een programma over natuur
Tijdens deze avond bespreken we met verschillende schrijvers de rol van natuur in hun werk, en luisteren we naar voordrachten van schrijvers die de natuur verbeelden. Presentator Femke Essink gaat onder meer in gesprek met Miek Zwamborn en Mariken Heitman. Miek Zwamborn is schrijver, beeldend kunstenaar en medeoprichter van KNOCKvologan, een collectieve studieplek op het eiland Mull in Schotland. Ze publiceerde de veldgids Wieren (2018), een poëtisch artistiek onderzoek naar verschillende soorten wieren, en werkt momenteel aan Onderling, een bloemlezing uit de brieven, essays, gedichten, tekeningen, foto’s en plattegronden die de afgelopen jaar langs de Schotse kunstlijn ontstonden. Mariken Heitman schreef twee romans, De wateraap en Wormmaan. Voor die laatste kreeg ze de Libris Literatuurprijs. Later dit jaar is Heitman voor MMATL de eerste writer in residence op Schiermonnikoog. Naar aanleiding van die residentie verschijnt er in 2023 nieuw werk van haar hand. 

Huib Henrichs is astronoom, componist en pianist. Hij vertolkt zijn eigen ‘The Dwarf Planets II.’ Dwergplaneten draaien zoals de bekende planeten rond de zon, maar zijn veel kleiner, en hebben een speciale ontstaansgeschiedenis. Slechts een tiental zijn er ontdekt. Dwergplaneten worden traditioneel genoemd naar mythologische figuren. De namen van deze acht zeer verschillende korte karakterstukken van ‘The Dwarf Planets’ zijn, na het componeren, gekozen met verwijzing naar de mythologie.

Koos Dijksterhuis, bekend van zijn verhaaltjes over de natuur in dagblad Trouw, schrijft en leest over Schiermonnikoog, waarna hij Nina Polak interviewt over haar nieuwste roman Buitenleven. Hierin onderzoekt de hoofdpersoon of een leven in de natuur boven een leven in de stad te verkiezen is. Nina Polak is schrijfster van drie romans en schrijft regelmatig voor De Correspondent over cultuur. 

Opening festival
Aan het einde van het programma opent Ineke van Gent, burgemeester van Schiermonnikoog, het festival. Waarna we afsluiten met een betoverende voordracht van Sholeh Rezazadeh. Rezazadeh is schrijver en dichter en kwam in 2015 vanuit Iran naar Nederland. Drie jaar na haar aankomst tekende ze een contract voor haar literaire roman. Dat werd De hemel is altijd paars. Door een jury van de Volkskrant werd ze uitgeroepen tot literair talent 2022; ze won de El Hizjra Literatuurprijs voor poëzie. Zij wordt begeleid door Deniz Kavafoglu op de handpan.

> Meer Mariken Heitman: Identiteit op 19 november, leesclub Wormmaan op 20 november

> Meer Koos Dijksterhuis: Over schelpen op 19 november, Ode aan de verbeelding op 20 november

> Meer Sholeh Rezazadeh: Identiteit op 19 november, leesclub De hemel is altijd paars op 19 november.

> Meer Deniz Kavafoglu: Identiteit op 19 november

> Meer Miek Zwamborn: Schierse leesclub op 19 november, Wier op Schier op 20 november

> Meer Femke Essink: Toekomst op 19 november

> Meer Huib Henrichs: Waarom is het 's nachts donker? op 19 november

Tip: bekijk en bestel boeken van deze schrijvers bij boekhandel Kolstein op Schiermonnikoog.

MMATL | Literair programma Natuur & opening festival
Vrijdag 18 november, 20:00 - 22:00 uur

Koop dit ticket voor € 12,50

Je wordt doorgestuurd naar de website van Natuurmonumenten.

Koop een passe partout voor € 30

De uitgebreide literaire programma’s van MMATL vinden plaats in de De Stag. Het zijn er vier: natuur, toekomst, identiteit en ode aan de verbeelding. Wil je er drie of vier bezoeken? Koop dan een passe-partout.

Artiesten