Meet Me at the Lighthouse

9 – 12 november 2023 Schiermonnikoog

Literair programma | Toekomst

19 Nov De Stag - Langestreek 23, 9166 LA Schiermonnikoog

In tijdens van crisis, waarvan we niet eens meer weten wat de ergste is, kan er een somber toekomstbeeld ontstaan. Schrijvers verbeelden het antwoord op de vraag waar we naartoe gaan. Helpt dat? Waarom schrijven we graag over de toekomst? Is er hoop?

Fiep van Bodegom opent het programma met een lezing over toekomstfictie. Fiep van Bodegom is schrijver, criticus en docent. Ze is redacteur bij Extra Extra Magazine en publiceerde vertalingen, essays en fictie.

Bauke Vermaas draagt voor. Vermaas schrijft als natuurkundige over wetenschap en stopt de rest van het leven in literatuur. Ze publiceerde poëzie en proza in verschillende literaire tijdschriften, waaronder Hollands Maandblad, Deus Ex Machina, Liter en Papieren Helden, en schrijft wielergedichten op instagram (@wielerpoezie). Ze werd in 2019 en 2021 genomineerd voor de Jan Hanlo Essayprijs Klein. 

Daarna gaan Peter Zantingh, fictieschrijver van Tussentijds, en Ruben Jacobs, non-fictieschrijver van De eeuw van Felix, met elkaar in gesprek onder leiding van Fiep van Bodegom. Peter Zantingh is schrijver en journalist. Hij werkt bij de weekendkrant van NRC, waar hij lange journalistieke verhalen maakt en begeleidt. Zijn derde roman Na Mattias (2018) werd getipt door het DWDD-boekenpanel en groeide uit tot een bescheiden bestseller in Duitsland. Zijn nieuwe roman Tussentijds gaat over vaderschap in tijden van klimaatverandering, over een gezin dat zoekt naar hoop voor hun kind. Ruben Jacobs is socioloog, schrijver en docent aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Eerder werkte hij als journalist en columnist voor de VPRO, NTR en HUMAN en schreef hij meerdere boeken, waaronder Iedereen een kunstenaar en Artonauten. Begin dit jaar verscheen De eeuw van Felix, een zoektocht naar hoop en moed in tijden van milieu- en klimaatverandering. 

‘Het wordt makkelijker om in de toekomst te geloven als je die elke ochtend uit bed haalt.’
Peter Zantingh, uit Tussentijds

Femke Essink gaat in gesprek met Ellen de Bruin. De Bruin is journalist voor NRC, en schreef daarnaast twee romans, Onder het ijs (2018) en Kraaien in het paradijs (2021). Haar laatste roman is een toekomstsprookje, maar ook, zo zegt ze zelf ‘een nachtmerrie van deze tijd’. Het boek speelt op een eiland, dat ooit overspoeld werd met toeristen. Die zijn er niet meer. En steeds meer dieren- en plantensoorten zijn ook verdwenen.  

Joost Oomen, een graag geziene gast op literatuurfestivals en televisie, sluit het programma af. Hij draagt voor uit zijn eigen werk. Of het poëzie wordt, of proza, bij Joost weet je het nooit. Zijn roman Visjes, waarin de hoofdpersoon op het eiland Salina visjes probeert te vangen met poëzie, is aanleiding om Oomen uit te nodigen op MMATL. Kan literatuur de wereld redden?

De presentatie wordt verzorgd door Femke Essink. Femke Essink is letterkundige en bespreekt voor onder meer Trouw actuele fictie. Afgelopen jaar was ze jurylid voor de Libris Literatuurprijs 2022. Daarnaast werkt ze als docent aan de lerarenopleiding Nederlands aan de Hogeschool van Amsterdam.

> Meer Peter Zantingh: Leesclub Tussentijds op 19 november

> Meer Ruben Jacobs: Ode aan de verbeelding op 20 november

> Meer Michael ter Maat: Ode aan de verbeelding op 20 november

> Meer Ellen de Bruin: Ode aan de verbeelding op 20 november

> Meer Joost Oomen: Waarom is het 's nachts donker? op 19 november, Ode aan de verbeelding op 20 november

> Meer Femke Essink: Natuur op 18 november

MMATL | Literair programma Toekomst
Zaterdag 19 november, 14:00 - 16:00 uur

Koop dit ticket voor € 12,50

Je wordt doorgestuurd naar de website van Natuurmonumenten.

Koop een passe partout voor € 30

De uitgebreide literaire programma’s van MMATL vinden plaats in de De Stag. Het zijn er vier: natuur, toekomst, identiteit en ode aan de verbeelding. Wil je er drie of vier bezoeken? Koop dan een passe-partout.

Artiesten