Meet Me at the Lighthouse

9 – 12 november 2023 Schiermonnikoog

Naar buiten | Noordkrompen, zee-engelen en koffieboontjes. Over schelpen

19 Nov De Kapel - Badweg 69, 9166 NG Schiermonnikoog

Koos Dijksterhuis, al sinds zijn jonge jeugd vaste gast op Schiermonnikoog, schreef uitgebreid over schelpen in zijn boek Noordkrompen, zee-engelen en koffieboontjes. Op de zaterdag van het festival vertelt hij over zijn fascinatie voor schelpen.

Hoe schelpen het doen
Er zijn zo’n honderdduizend soorten schelpdieren, in de meest buitenissige vormen en kleuren, en de noordkromp is de heilige graal onder de schelpen. Op Schiermonnikoog kom je deze zeldzame schelp soms tegen. Een noordkromp vinden is daarom het doel van menig strandwandelaar, en zeker van Koos Dijksterhuis, die zijn hele leven al gefascineerd is door schelpen. Schelpdieren zijn er van kolossaal tot minuscuul, tweekleppig of slakvormig, en hebben bovenal een avontuurlijk seksleven. Veel schelpdieren zijn tegelijk man en vrouw, ze kunnen elkaar tegelijkertijd bevruchten. Sommige kunnen, als ze eenzaam zijn, zelfs zichzelf bevruchten. 

Over dit programma
We openen dit programma met een lezing over schelpen in de Kapel op de Badweg. Na de lezing neemt Koos Dijksterhuis zijn gasten mee naar het strand, waar ze zelf, met nieuwe kennis, op zoek kunnen gaan naar bijzondere schelpen. 

Koos Dijksterhuis studeerde biologie en sociologie in Groningen. Hij heeft een dagelijkse column over natuur in het dagblad Trouw en schrijft soms artikelen in NRC Handelsblad. Dijksterhuis is natuurschrijver en plezierdichter. Hij schrijft boeken, columns, recensies en reportages over vooral natuur en milieu, wetenschap, reizen en internationale samenwerking. Over Schiermonnikoog verschenen zijn verzamelde columns in de bundel Eilandgevoel

Koos Dijksterhuis is ook bij het programmaonderdeel Natuur op 18 november. Tip: bekijk en bestel zijn boeken bij boekhandel Kolstein op Schiermonnikoog.

MMATL | Naar buiten: schelpenwandeling
Zaterdag 19 november, 10:00 - 11:30 uur

Koop dit ticket voor € 9,50

Je wordt doorgestuurd naar de website van Natuurmonumenten.

Artiesten