Waarom spreken wieren, zee- en waterwieren, zo tot de verbeelding? Schrijver, vertaler en beeldend kunstenaar Miek Zwamborn deed artistiek-poëtisch onderzoek naar alle vormen van wieren. Dat leverde het boek Wieren op, dat in het Nederlands al een tijdje uitverkocht is. Lezers zien het ook. (Het is in het Engels nog wel verkrijgbaar.) Wat is er zo bijzonder aan wieren? Miek Zwamborn vertelt erover, en gaat, samen met boswachter ecologie Erik Jansen op zoek naar wier op Schier.
Over Miek Zwamborn
Miek Zwamborn is schrijver, beeldend kunstenaar en medeoprichter van KNOCKvologan, een collectieve studieplek op het eiland Mull. Zij werkt momenteel aan Onderling, een bloemlezing uit de brieven, essays, gedichten, tekeningen, foto’s en plattegronden die de afgelopen jaar langs de Schotse kunstlijn ontstonden. Naast de romans Oploper (Meulenhoff 2000), Vallend Hout (Meulenhoff 2004), De duimsprong (Van Oorschot 2013), en de dichtbundel Het krieken van sepia (Slibreeks 2008) verschenen in eigen beheer de bibliofiele uitgaven Getemde Hemel, Tireragan, Oology, Laminaria, Blue Lias, Arandora Star, Magical Octopus en Reciprocity.
Over Erik Jansen
Erik Jansen is boswachter ecologie bij Natuurmonumenten op Schiermonnikoog. Wat hij zo mooi vindt aan Schiermonnikoog zijn de grote vogelkolonies op de kwelder met nesten van meeuwen en lepelaars, de bloeiende orchideeën op het groene strand, de steeds veranderende wolkenluchten boven het wad, de grote groepen ganzen in een winterse polder, het gezellige dorp met oude iepen, gezellige terrassen en een warme dorpsgemeenschap. En al die andere honderd redenen waarom Schiermonnikoog de mooiste plek van Nederland is. Natuurmonumenten zorgt met mensen als Erik Jansen voor meer dan 110.000 hectare natuur in Nederland.
> Meer Miek Zwamborn: Natuur op 18 november, Schierse leesclub op 19 november, Ode aan de verbeelding op 20 november
MMATL | Naar buiten: wier op Schier
Zondag 20 novembber, 9:30 - 11:00 uur