Cookies 🍪

Deze site gebruikt cookies waar we je toestemming voor nodig hebben.

Meet Me at the Lighthouse

14 - 17 november 2024 Schiermonnikoog

Ester Eva Damen

Ester Eva Damen volgde na de Rietveld Akademie en Nederlandse Film en TV academie (scenario & regie) een werkperiode aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten (film/video). Ze rondde een master af in Art studies (Artistic Research) aan de UvA. De door Ester Eva Damen geïnitieerde Stichting la Jetée stimuleert sinds 2007 cross-over projecten.

Het werk van Ester Eva Damen kan worden gezien binnen een context van beeldende kunst. Binnen de manifestatie Het Eeuwig Lichaam was een filminstallatie te zien in Rome en Utrecht (2004-05) in samenwerking met kunstenaar Anook Visser en filosoof Erik Hagoort. In 2010 was de installatie A fire called home te zien, verschillende projecties op vloer en wand naar aanleiding van een verblijf in de woestijn bij de BedoeĂŻenen. In 2010-12 liet ze in samenwerking met Joris Berger een reizend labyrint zien onder de titel Schets voor een Stad. Juni 2019 was van haar een installatie te zien in galerie Nieuw Dakota in Amsterdam met materiaal uit Valencia. Juli 2020 liet ze een video installatie zien in NDSM Fuse onder de titel Stories of Absence.

Samenwerking van film met dans en nieuwe muziek is een van de rode draden in haar werk. Ze werkte regelmatig samen met choreografe Angela Köhnlein en componist Yannis Kyriakides. Hun dansfilm RHOmbos (2001) – met live uitvoering van het Asko ensemble – draaide o.a. in het Groninger Museum, IFFR, tijdens het Holland Festival en werd uitgezonden door de NPS. Ze werkte met Christina Viola Oorebeek en slagwerker Arnold Marinissen aan de korte film Edges en voltooide met choreografe Marta Reig Torres een video installatie, to Santiago (2009). Ester Eva Damen voltooide een film(installatie) in Istanbul (2015) met danseres Suzan Tunca (ICK). Ze werkte recent samen met de dansers Ilana Reynolds en Sabrina Huth tijdens hun project You Are Here (2019). Met deze dansers werkte ze in 2021 aan een video/theaterproject in Berlijn A Meeting that Never took Place.

Ester Eva Damen schrijft freelance over film. Ze maakte een aantal korte films waaronder de 16mm z/w film Windhangen (1998). Ze schreef enkele dramascenario’s voor regisseur Ineke Houtman waarvan werd gerealiseerd (binnen de reeks Kort van de NPS) Sahara (2007). Momenteel werkt ze met drie Friese dichters aan een filmproject dat o.a. wordt ondersteund door het Nederlands Filmfonds (New Screen): Ruzje Wyn/ Fluister Wind, 2023. Minskewolf (Human Wolf) werd live op het podium gepresenteerd tijdens het Explore the North zomerfestival 2021 met dichter Elmar Kuiper, acteur Rienk Nicolai en de band Tigers of Greonterp. De tweede film in deze reeks, As the Fisken, is een samenwerking met de Friese singer-songwriter Nynke Laverman. Op dit moment is zojuist een derde korte film met dichter Tsead Bruinja voltooid naar aanleiding van zijn gedicht Hok fan Rou. In sleat dy’t dreamde fan oseanen (Een sloot die droomde van oceanen, podiumpresentatie i.s.m. Tsead Bruinja) vindt plaats in het najaar o.a. tijdens Explore the North en Meet me at the Lighthouse 2023.

Fotocredits: Marc Henri Queré

https://esterevadamen.nl/