Cookies 🍪

Deze site gebruikt cookies waar we je toestemming voor nodig hebben.

Meet Me at the Lighthouse

9 – 12 november 2023 Schiermonnikoog

Nyk de Vries

Schrijver, dichter en muzikant Nyk de Vries was Dichter fan Fryslân (Dichter van Friesland) van 2019 tot 2021. Regelmatig combineert hij zijn werk met muziek en beeld. In juni 2023 verscheen het album 'Tagelyk' – een mix van spoken word en muziek – dat hij maakte met het Rotterdamse saxofoonkwartet Artvark. Afgelopen zomer tourden ze hiermee langs diverse festivals, waaronder Lowlands.

Al geruime tijd woont Nyk in het gegentrificeerde Amsterdam-Oost. Zijn wortels liggen echter in een Fries dorp van arbeiders en boeren. Zijn werk typeert zich door z’n behoefte om te verbinden, om tegenstellingen die in hem leven met elkaar te verzoenen – tegenstellingen tussen vrienden in de stad en van het platteland, tussen geloof en ongelovigen, tussen stellig zijn en toegeven, maar ook tussen het alledaagse en de fantasie.

Bij zijn jongste bundel 'Asman' verscheen een serie veelbekeken poëziefilms die hij maakte met filmer Herman Zeilstra. Met z'n roman 'Renger' won hij de Piter Jelles Literatuurprijs. Als onderdeel van het Europese poëzie-platform Versopolis treedt hij regelmatig op in het buitenland. Nyk schrijft zowel in het Nederlands als in het Fries.

webiste
spotify
instagram
facebook

Foto: Rogier Maaskant