Cookies ­čŹ¬

Deze site gebruikt cookies waar we je toestemming voor nodig hebben.

Meet Me at the Lighthouse

14 - 17 november 2024 Schiermonnikoog

Toine Heijmans

Toine Heijmans (1969) is romanschrijver en columnist voor de Volkskrant. Hij studeerde geschiedenis, schreef een aantal journalistieke boeken en debuteerde in 2011 met de roman Op Zee, over de zeiltocht van een vader met zijn dochter. Het boek werd een bestseller, is verfilmd en veelvuldig vertaald, en kreeg in Frankrijk de prestigieuze literaire Prix M├ędicis ├ętranger, die nooit eerder aan een Nederlandse schrijver was toegekend, en hem een Franse ridderorde opleverde.

Zijn meest recente roman, Zuurstofschuld, kreeg de Nederlandse Boekhandelsprijs en vertelt het verhaal van de vriendschap tussen twee alpinisten. De relatie van de mens met de natuur en de wildernis zijn een terugkerend thema, ook in de nieuwe roman die in 2024 zal verschijnen.

Toine woont met zijn gezin op het nieuwbouweiland IJburg bij Amsterdam, op loopafstand van zijn zeilboot Orion, die hij als schrijfkantoor gebruikt. Afgelopen winter lag zijn schip vier maanden in de haven van Vlieland, waar hij werkte aan Eilanden, dat deze zomer verscheen in de serie Literaire Juweeltjes. Het is een verhaal over liefde voor de Wadden, en over zijn vader, die eerder onderwerp was van een serie columns in het Volkskrant Magazine over Alzheimer, en gebundeld werden in het boek Met mijn vader is niks mis.

Foto: Merlijn Doomernik