Cookies 🍪

Deze site gebruikt cookies waar we je toestemming voor nodig hebben.

Meet Me at the Lighthouse

14 - 17 november 2024 Schiermonnikoog

Fluister Wind: documentaire en dichter i.s.m. Bibliotheek Schiermonnikoog

11 Nov - 14:00 Dorpshuis

Dit programma is gemaakt in samenwerking met Bibliotheek Noord Fryslân.

Fluister Wind is een driedelige documentaire van FryslânDOK. 'Rûzje wyn' is de Friese naam, Whisper Wind de Engelse. Filmmaker Ester Eva Damen verbindt haar herinneringen aan Fryslân met het werk van de eigentijdse dichters en performers Tsead Bruinja, Nynke Laverman en Elmar Kuiper. Tijdens Meet Me at the Lighthouse is 'Fluister Wind deel 1' te zien op groot scherm. Eva Damen en Tsead Bruinja, de dichter over wie deze aflevering gaat, zijn aanwezig. We gaan met hen in gesprek over de taal, over het gedicht en over de film. Tsead Bruinja draagt gedichten voor onder de titel: In sleat dy't dreamde fan oseanen (Een sloot die droomde van oceanen).

It is in ferhaal dĂŞr't op `e nij / oerhinne skildere wurde kin
Een melancholische schaatstocht, stappen in een omgebouwde boerderij, een drol op de duikplank van buitenzwembad ’t Paradyske in de Friese Wouden. It is in ferhaal dêr't op `e nij / oerhinne skildere wurde kin (het is een verhaal waar opnieuw / overheen kan worden geschilderd). In deze presentatie wisselt de Friestalige poëzie van Tsead Bruinja af met poëtische filmfragmenten van filmmaker Ester Eva Damen.

Bij de presentatie - gebaseerd op Damens eerder dit jaar verschenen FryslânDOK-serie Rûzje Wyn - komt een boekje uit met gedichten van Tsead Bruinja, Elmar Kuiper en Nynke Laverman (FR/EN/NL) ontworpen door de avontuurlijke vormgever Melle Hammer.

Download boekje - ontwerp Melle Hammer

Over de documentaire

Een deel van haar jeugd woonde Ester Eva in Fryslân. Ze heeft de Friese taal altijd mooi gevonden, ook al leerde ze die niet spreken of schrijven. Ze kwam terug met de camera om aansluiting te zoeken bij een tijd die ze in haar leven apart had gezet. Het horen van de Friese taal bracht haar bij vergeten gevoelens, net zoals geuren dat met het geheugen kunnen doen.

Tsead Bruinja (Rinsumageast, 1974) woont en werkt in Amsterdam. Hij was in 2019 en 2020 Dichter des Vaderlands. Ester Eva deelde met hem haar herinneringen aan schuurfeesten op het Friese platteland. Dat leidde tot een gedicht en de film 'Fluisterwind'.

In de film ontmoeten taal en bewegend beeld elkaar, met als doel om los van de letterlijke woorden tot iets nieuws te komen. Taal en beeld hebben eigen regels, maar kunnen wel samen spelen. Tijd wordt in taal anders beleefd dan in bewegend beeld. Een filmmontage heeft overeenkomsten met de associatieve mogelijkheden van een gedicht. 

Met dank aan Fogelsangh State, Het Fries Film Archief, Het Lage Noorden, Stichting la Jetée,  Speelpark Sybrandy, Tresoar

Dit project is mogelijk gemaakt met steun van Douwe Kalmastifting, Explore the North, Feitsmafûns, Fonds 21, de Gemeente Leeuwarden, het Nederlands Filmfonds, Omrop Fryslân, Stifting Arjen Witteveen Fûns, Stifting FLMD 

Lunch

Het is mogelijk om voorafgaand aan de documentaire een eenvoudige lunch te nuttigen in het Dorpshuis. Twee rijk belegde broodjes, melk, karnemelk, jus d'orange. En poëzie natuurlijk! Hap snap poëzie! Voor de lunch verkopen we aparte tickets, à € 12,50 per stuk. Door wie deze lunch wordt opgeluisterd door Esmé van den Boom en Myron Hamming.

 

Wil je meerdere tickets tegelijk kopen?

Klik hier om naar de volledige shop te gaan met alle tickets voor het festival.

Artiesten